13.2.05

Ledovec ustoupil o 150 metrů za 1 rok

Dnes jsem se dozvěděl o ledovci ve Švýcarsku, který za 1 rok ustoupil o 150 metrů. Těžko promlouvat někomu do jeho svědomí, zda nejezdí autem tam, kam by mohl je tramvají, metrem, autobusem, trolejbusem.

Co mě zaujalo více je snaha EU sjednot technologii výroby piva. Ta naše je totiš více energeticky náročná. Tak si tak říkám, pokud by se používaly méně klimatizace, tak by ušetřilo energie a tím i pomožno přírody, a už by nikoho nezajímaly energetické nároky výroby piva, nebo podobné hlouposti.

Každá klimatizace, která snižuje teplotu v místnosti tak vlastně ohřívá vzduch někde jinde, nehledě na to, že klimatizace jsou poměrně energeticky náročené - a tato energie se musí někde vyrobit (Jaderná elektrárna, Černouhelná / hnědouhelná tepelná elektrárna) - takže je to vlastně pekelný stroj..;)

Jen pro zajímavost u takového auta jdou celé 2/3 energie pánubohu do oken. Neboli 1/3 energie uvolněná z benzínu se převede na sílu pohybu a celé 2/3 se přemění na teplo, které je třeba odvést - jinak by se motor zavařil a dojel by.

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home