23.5.05

Jsou vůbec zákony pro nás?

Pokud jste někdy měli tu potřebu nastudovat si jistý zákon, nebo jistou problematiku jistě víte co čem je řeč. Stále platí zásada, že "neznalost zákona neomlouvá", ale jak máme zákony poznat, když jenom nalezení jejich aktuální verze je skoro nadlický úkol? My, občané zákony znát musíme, ale politici nemají žádnou povinnost, nám toto umožni, usnadnit.
Zákony se vydávají jak na běžícím páse a i profesionálové z praxe, to jest právníci, sami říkají, že vyznat v našich zákonech je snad nad lidské síly.
Když už na portálu veřejné zprávy daný zákon naleznete, musíte se poohlédnout i po případné novele, a tu prostudovat také.
Domnívám se, že tak jako my občané máme povinnost se ze zákony seznámit, zákonodárci by měli mít povinnost umožnit nám stáhnout z internetu (žijeme v "e-světě", ne?) komplexní zákon, se všemi zapracovanými novelami. Tedy, to co si stáhneme bude platit a bude aktuální. S použitím formátu PDF, ale i prostého textu nebo RTF formátu se to zdá tak jednoduché. Zákonodárci zákon, tak jako tak v počítačích mají a jeho uložení do aktuální verze, by i bez použití speciálního programu nemělo být větším problémem.
Jenže, to by jsme nesměli mít takové politiky, jaké máme a nesměli bychom mít takové úředníky, jaké máme.

Takovout libůstku, jako poznámky pod čarou zvládají dnes i žáci základních škol s programam MS Word, to snad naši úřednici by toho neměli být schopni?

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home