5.5.05

ČSSD je na dně, může ještě klesnout níže?

Toť otázkou. Preference nynější nejsilnější parlamentní strany nedávno klesly na hranici 14%. Byly to její nejnižší preference za dlouhou dobu. Ale jako by to nebylo dost nyní dle průzkumu CVVM (Centrum pro výzkum veřejného mínění) jsou její preference pouhopouhých 10%.

Jak se ukazuje, tak politici v čele ČSSD dali přednost setrvání ve svých křeslech ještě nejakou tu chvíli, před čistým chirurgickým řezem - předčasnými volbami. Stanislav Gross, a asi i Jiří Paroubek počítají, že čím později po Grossově aféře volby budou, tím lépe pro ČSSD. Já se domnívám, že toto zahrávání si z občany - voliči může ČSSD v krajním případě "stáhnout" i pod magickou hranici preferencí 10%. Možná se dočkáme stavu, kdy se díky "mistrovskému" vedení ČSSD ani do parlamentu nedostane. Oni voliči jsou nevyspytatelní a od 10% k 5 % už nění zase tak daleko. Vždyť jen za krátkou dobu klesly preference ČSSD ze 14% na 10%.

Pomalu, ale jistě se z ČSSD začíná stávat strana, kterou se voliči budou bát volit. Je zde totiž nebezpeční, že jejich hlasy se "propadnou" vniveč, pokud se tato strana do parlamentu nedostane.

Pokud by se předčasné volby konaly nyní, ČSSD by určitě prohrála. Měla by ale sama čas se stáhnout do ústraní a asi jako všem stranám v opozici, by se její preference a voličstvo "zotavilo". Čím později ale volby budou, tím malátnější mohou voliči ČSSD být, a třeba se stane, že se jim kvůli podezřelému Stanislavu Grossovi (coby lídrovi ČSSD) k volbám ani jít nebude chtít. To by mohlo bohužel znamenat konec ČSSD.

Na druhou stranu, po těch eskapádách, které nám nedávno předvedl Stanislav Gross a nehorázné podpoře ČSSD, která ho i přes zjevné nepřímé důkazy "v křesle" držela, se zdá být více než nutné aby ČSSD prohrála na celé čáře. Pokud by se tak nestalo, byl by to jen signál dalším politikům - "stejně jako Stanislavu Grossovi vám projde všechno. Voliči totiž mají krátkou paměť". Doufám, že tomu tak není. Doufám také, že voliči, kteří by nyní volili KSČM budou volit ČSSD a všichni ostatní rozumní lidé ČSSD potrestají. Ale asi to je pouze zbožné přání...

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home