29.4.05

Alejo Vidal-Quadras a Jo Leinen - je takových v EU více?

Alejo Vidal-Quadras a Jo Leinen dva europoslanci, kteří se velmi z ostra pustili do prezidenta Váslava Klause, za to, že si dovolil v nějakém smyslu kritizovat jejich "dítě" euroústavu.

Podle mého názoru jsou tito pánové hlupáci, a svým neslušným a nevhodným chováním vůči prezidentovi Klausovi, jen dokázali, že v evropském parlamentu nemají co pohledávat. Dále nám ukazují, že s EU a evropských parlementem nebude zase tak všechno v pořádku.

Doporučuji i článek Jana Ambřože: "Kritika prezidentovy eurokritiky, odplata za faul a červená karta"

Protože co se bude dít, až euroústavu schválímě, když již teď, před jejím přijetím, je jakákoliv kritika dosti urážlivě umlčována. Celá EU a euroústava se zdá, jako smlouva vyhovující "velkým hráčům" to je Francii a Německu, kde si my bohužel rozlohou i počtem obyvatel menší - ČR - moc neprosadíme.

Naše vláda vedená ČSSD jen na přístupu k EU ukazuje svoje neschopnost. Nemá vlastní názor, a tak je pro ni nejjednodušší přijmou euro-optimizmus, tak jak jej z EU dostanou naservírovaný na podnose. Jednak se tím snaží získat body na domácí politické scéně, jednak se tímto asi zavděčit a lést do ...( vi víte kam) EU jako takové.

2 Komentář:

Anonymous Anonymní říká...

Vážený autore,
to jsou silná slova: "podle mého názoru jsou tito pánové hlupáci". Kdepak, oni nejsou hlupáci. To jen V.Klaus jako kolovrátek stále opakuje totéž (eufemisticky by se tomu dalo říkat "názorová stabilita (i když vyhraněná)"), jenže leccos z jeho "argumentů" už bylo vyvráceno a tudíž se z nich úpěnlivým opakováním stávají lži. Například věčné strašení tzv.překlenovací doložkou nebo ztrátou suverenity a nadřazeností unijních zákonů českým (kde Vidal-Quadras sice kousavě, ale pravdivě podotýká: "Některá varování pana Klause před novou dohodou jsou dokonce absurdní. Zdá se že až dnes, více než padesát let po Římské dohodě, objevil, že unijní zákony jsou nadřazené (primacy) zákonům členských států. Absolutní základ evropské integrace vydává za nové a strašlivé nebezpečí.")
Možná by to příště chtělo, milý autore, více věcných argumentů.

7:30 dop.  
Blogger Mess říká...

Vážený pane MS,
ono je zde jeden problém JÁ jako čech a občan nechci zase další instituce, které se o mne budou starat jako o malé dítě (vy to snad chcete? Očividně ano.) - proto se mi čím dál tím více EU ústava nelíbí. Francie (jako jistě velký EU hráč) ji nechce přijmout, protože se jí zdá příliš liberální (svobodomyslná) - tedy pravý opak mého důvodu.

EU se snaží napodobit USA. Jenže "u nás v Evropě" asi težko kdy vznikne evropský národ, tak jak vznikl "americký národ" v USA. Prostě Francouzi zůstanou Francouzi a Němci Němci. A Češi? Češi se stanou opravdu jen loutkami, co totiž s našimi pár EU poslanci taky zmůžeme? Například donucené omezení výroby cukru, protože prostě takto je to v EU dohodnuto. Prostě EU přináší do naší právní "jungle" další a další "liány" marasmu, kterému už snad nikdo (kromě vás) nerozumí.

Ano, jako poměrně vzdělaný člověk přiznám, že neaspiruji na to, být ve všem odborník. Rozhodně si ale myslím, že alespoň částěčne vyspravím promrhaných 200 miliónů českou vládou, která bude EU jen vychvalovat a opěvovat, ale sama ani neví, co a jak vyjednala. Natož aby chápala důsledky, které to bude na naše "životy" mít. Chci lidi upozornit srozumitelně, na to že s EU a EU ústavou není něco v pořádku.

Opáčím Vám řečnickou otázkou: "Nejste náhodou eurooptimista, sídlící v jisté státní firmě / institucii?" Ono víte v takové práci velmi rychle ztratíte kontakt s realitou, jak se žije "normální" život mimo zabezpečenou státní sféru.

Vážený pane MS, já narozdíl od Vás nehodlám nikoho zatěžovat věcnými podrobnostmi, mým záměrem je přivést čtenáře k tomu, aby nad věcmi uvažovali, zamysleli se. Pokud budou chtít, jistě si detaily dohledají, i když pochybuji o tom, že by jakýkoli "normální" Čech měl čas na své vlastní náklady EU ústavu studovat. Navíc povinnost ji vysvětlit mají dle mého názoru spíše ti, kteří ji propagují.

11:35 odp.  

Okomentovat

<< Home