26.2.05

President Klaus o nynější krizi

Přečetl jsem si rozhovor s prezidentem Václavem Klausem, ve kterém se vyjadřuje i k nynější krizi. Zhrnul bych ho asi do dvou tezí vstahujícíh se k nynějšímu skandálu s premiérem Grossem:
1./ Gross by měl podat demisi –> měly by být předčasné volby
2./ volební systém by se měl změnit na většinový - umožnilo by se tak vzniku silnější vlády, nebylo by tolik krizí (to počítám nemyslel krizi - či spíše skandál ohledně financování bydlení a podnikání rodiny Grossovy.)

President sám řekl, že většinový systém nechce proto, že býval předsedou ODS (i když to mu bude dozajista vytýkáno), ale protože je čistčí (mimojiné ve Velké Británii mají většinový volební systém). Co dodat, jako občan, jako volič, chci volební systém, ve kterém stranu, která mne zlobí mohu opravdu dost potrestat. Pokud u nás strana, která zklame, i přesto postaví vládu a zůstane u moci, dále koná špatné kroky - tak nevím jestli mám po ní házet vajíčka, nebo emigrovat do zahraničí.

U většinového systému by jsme se museli smířit s tím, že jednou by vyhráli socialisté a podruhé spíše pravicově smíšlející strana (je již jedno, které konkrétně to budou). Každopádně to bude změna a vždy ta, co bude střídat tu předchozí bude moci napravit její chyby a naopak. Ale ve stavu naší právní nejistoty, kdy jedna a ta samá vláda mění své zákony ještě než "vychladne" jejich výtisk, už nám asi prostě nemá co říct. Respektive neumí nám co říct, prostě na to nemá.

Rozhovor s prezidenstem na iDnes najdete zde.

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home