21.9.05

Evropská komise chce omezit šíření zpráv na internetu

Evropská Komise (dále jen EK) se rozhodla, že se zasadí o omezení šíření zpráv na internetu. Vedou ji k tomu prozajické důvody. Mladí lidé již nemají takový zájem na kupování tištěnývh periodik, novin a raději sledují zprávy na internetu. Klesají tak prodeje např. novin, ale klesají i oběmy objednané inzerce v těchto periodikách. Pro EK je to prý velký problem, protože v novinářské "branži" pracuje v Evropské unii asi 750 000 lidí. A ti by mohli při postupujícím poklesu prodeje novin a poklesu objemu reklam v nich objednaných přijít o práci.
Jak se ukazuje Evropská unie se opět začíná chovat jak socialistický stát, který chce vše regulovat, a pořád něco nařizovat.

Abych připojil i vlastní pohled. Sám jsem býval čtenářem MF Dnes. Ale po té, co její nadpisy článků nabíraly stále více rázu bulváru, kdy nadpis sliboval kdoví jakou senzaci, ale v článku se dozvíte, že se zase nic tak šíleného nestalo, mi prostě již došla trpělivost. Jsem nejspíše na někoho příliš konzervativní, ale například ani barevné noviny pro mne nemají příliš velký smysl. Přečíst si noviny je otázka 1-2 dnů, a na těch pár grafů, kde se barvy hodí je to podle mne přílišný luxus. Barevné fotografie jsou hezké, ale kdyby mi šlo o ně, koupím si časopis tištěný na kvalitním křídovém papíru a ne noviny.. Jedná se jen a pouze o předání informací, a při tom mi opravdu stačí mít černobílého Paroubka, i tam se na něj moc nedá dívat. Sečteno a podtrženo snaha noviny (alespoň MF Dnes) o udržení čtenářů se u mne nesetkala s pochopením, právě naopak. Zapříčinila zrušení mého předplatného. Jak jste na tom Vy?

Zpět ale k internetovým zprávám. EK tedy chce regulovat internetová zpravodajství, tak aby lidé opět více kupovali noviny a pracovní místa novinářů tak zůstala zachována. Krásná představa, ale napadnout by mohla asi jen tak bývalé představitele našeho komunistického režimu, že napadla ale i naše Bruselské poslance, ministry? Jsou snad také komunisty? Nevím, ale už se mi to tak začíná jevit.

Zde najdete články k připravované regulaci:
iHned.cz: Vydavatelé se bouří proti záměru EK regulovat publikace na webu
BBC: EC regulation 'could stifle' net

Ale pospěšte, třeba se již za chvíli, po zavedení reforem EU, za jejich zhlédnutí bude muset platit. Kdo ví čeho se od EU a EK dočkáme. Bohužel se ukazuje, že byrokrati z Bruselu nám otravují život. Tak kvůli tomu jsme vstoupili do EU. To nám nestačí ti naši byrokrati na ministerstvech, úřadech?

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home