5.3.05

Italská novinářka propuštěna

Na propuštění italské novinářky Giuliany Sgrenové je mi nejvíce podivné: Proč ji islámští fanatici nejdříve zadrželi a nyní ji propustili? Je velmi pravděpodobné, že dostali od italské vlády nějaké výkupné.

Novinářka byla postřelena - to se stalo, když muži z italské tajné služby nereagovali na pokyn amerických vojáků aby zastavili. Jejich auto navíc jelo rychle. Dovedu si představit tuto situaci, a myslím si, že američané nejsou takoví lotři jak je levicový (=komunistický) deník "IL Manifesto" (kde Sgrenová pracuje) vybarví.

Přijde mi škoda zabitého agenta, který riskoval život pro někoho kdo válku v iráku tak silně kritizoval - tedy novinářka Giuliana Sgrenová. Nechápu proč tam tedy jela - nenávist si mohla pěstovat i v Itálii.

K zamyšlení je, zda by se do těchto oblastí vůbec mělo cestovat. Pokud takového člověka unesou teroristé, stejně je na společnosti v jeho domovské zemi aby ho vysvobodila - a že to mnohdy stojí miliony... Kdo by to měl zaplatit? No přeci, ten kdo jel do oblasti, kde není bezpečno, i když byl varován - a nebo měl mít zdravý úsudek. Tato myšlenka je sice trochu zvrácená. (omlouvám se za ni) Je v rozporu s nutností být informován novináři o tom co se děje (také to vypadá krutě vůči těm neseným chudákům) - ale krutí jsou právě teroristi a ne my. Takže bychom měli minimalizovat možnosti teroritů někoho unést.

Neočekávám, že by USA chtěla v Iráku nastolit "diktatutu demokracie", takže je přitomnost tolika novinářů zbytečná. Ale to je pouze a jenom jeden názor...

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home