16.6.05

Snížení daní! Opravdu?

Nynější sociálně demokratická (já bych ale spíš řekl socialistická) vláda je v docela schizofrenní situaci. Na jednu stranu chce sociální stát, který ale má velké výdaje, ale na druhou stranu chce snižovat daně. To ale logicky by vedlo k bankrotu. Stát, který hodně utrací, ale málo vybírá na daních musí dřív a nebo později zbankrotovat.
ČSSD (= sociální demokráté) na to jdou chytřě. V médiích stále slyším a vidím velký "humbuk" kolem snižování dání. Ani snižuje se nepartně daň z příjmů. Při hrubém platu (před zdaněním) 20 000 Kč měsíčně ušetříte za celý rok 4000. Ano je to alespoň něco. Ale lidem to nijak zvlášť nepomůže, alespoň si to myslím a státu budou chybět miliardy. Přesněji 15 miliar za rok. A ty se budou muset někde ušetřit, nebo získat.
Důležité mi spíše příjde, že vláda v novelizacích zákonů potichu, ale stále, zvyšuje výši odvodů na sociální a zdravotní pojišťění. Pomalu a jistě, například o 0,5% s každou novelou. Ti zvás, kteří dostávají pouze plat si toho možná nevšimli, nemusíte totiž vyplňovat daňové přiznání, ale je tomu tak.
Takže vláda dělá líbivá gesta a dává nám (při příjmu 20000 Kč /měs. před zdaněním) pár "drobků" ve formě 4000 Kč/ za rok, ale pomalým zvýšením odvodů na sociální zabezpečení z nás tahá stejné, ne-li větší částky.
To, že tato daňová pseudo-reforma vás motivuje, abyste nic nedělali je další věc. Daň z příjmů se snižuje jen v 1 a částěčně i v druhém pásmu. Čím více vyděláte, tím více Vám poté také vezmou. A to nemyslím kdoví jak bohaté podniky, manažery ale i "normální" pracující živnostníky.

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home