7.7.05

Aktivisté nebo vandalové

Tyto a podobné otázky mne napadly, když jsem viděl osoby se zahalenou tváří v maskách jak ocelovou tyčí rozbíjejí okna zaparkovaných aut. Říkám si, o co asi těmto lidem jde. Někdo je okradl? Někdo rozbil jejich okna u aut? Někdo pošlapal jejich ústavní práva? Někdo se jich dotknul sprostými slovy? Nebo nějaká z dalších několikaset možných příčin?
Myslím, že nikoliv. V televizi a nejspíše i v ostatních médiích jsou tyto osoby nazývány "aktivisty", kteří protestují proti tzv. "G8" (7 nejvyspělejších zemí + Rusko). Ale dá se toto jednání ještě vůbec považovat za protest? Myslím, že nikoliv.
Je dost možné, že tito lidé už ani neví proti čemu bojují. Možná to ani nikdy nevěděli. Prostě mají cíl a mají možnost jak se v davu (kde na ně v danou chvíli nikdo nemůže) chovat jako zvířata nebo chcete-li dobytci. Prostě rozbijí na co přijdou. Bohužel my poté v televizi mnohdy vidíme jen ty jejich rozbité krvácející hlavy, ale to jak ti samí lidé předtím házeli na policisty dlažební kostky nebo jak rozbíjeli výkladní skříně a okna aut. To se mnohdy již dozvíme jen z doslechu, nebo mezi řádky. Já bych tyto lidi (pokud je tak vůbec mohu nazvat) postihl co nejpřísněji. Co vy?

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home