9.7.05

Multikulturalita dobro nebo zlo?

Učení o tom, že je třeba se naučit žít i s ostatními etniky, kulturami je nyní na vzestupu. Toto učení k nám dorazilo nejspíše ze západu a USA. Prostě rozdílnost a její akceptace je "v kurzu". V případu ameriky, která sema zažila a pořád mnohde ještě zcela neukončila období "kuklux" klanu to je zajímavé. Na jedné straně tam jsou lidé, kteří se těchto svých myšlenek nevzdali a na straně druhé se učí o multikulturalitě. Zaujal mě citát jednoho Váženého pána "mám rád různé kultury, ale na různých místech". Ano multikulturalita je hezká, ale méně je již zajímavé mít vše "pelmel" zamotáno na jednom místě. Poté se nelze divit, že vznikají třenice.
Stále více se mi poté tyto snahy (snahy o multikulturalitu) příčí ve spojitosti s etniky, které nesdílení naše - západní - hodnoty. Něco jiného asi bude přistěhovalec z Česka ve Velké Británii (zapadne nejspíše bez větších problémů) a něco jiného bude přistěhovalec z Iránu.
Nechci dělat ukvapené závěry, ale po vyslechnutí názoru ředitele britského Islámského centra v Londýně, že je potřeba se učit mne napadá, možná sice promitivní ale účinná námitka. Proč? Proč bych se jako obyvatel a člen určitého majoritního etnika, národa měl učit žít a poznávat jiné etnika, když tyto původně v mé zemi nežily? Třeba se mi vůbec nechce. Kde zmizela svoboda volby. Zde se dostávám k problému jak vlastně tyto miniritní etnika, národy v národech vznikají. Je to imigrační politika různých států. A když se ve světle nedávných bombových atentátů v Londýně podíváme na to, že ve Velké Británii žije 1,5 milionů islámských přistěhovalců, v Německu jich jsou 3 miliony (převážně z Turecka) a Francie na tom není o nic lépe. Tak si říkám, že zažíváme pozvolné ale jisté nové stěhování národů. A dle mého názoru to na místě není. Jinak řečeno nechci se dožít toho, že i v naší republice budou vybuchovat auta, budovy nebo i lidé. Jako občan ČR zde ani nechci islámské přistěhovalce a minority. Nechci je zde proto, že se bude cítit ohrožen ve své bezpečnosti a protože to může přinést i další problémy, které třeba nastanou až za 5-10-15 let.
I když bude můj názor možná okrajový, a v případě oficiálních reakcí na něj, bych byl převálcován a odsunut jako kdoví radikál na úplný okraj; si myslím, že multikulturalita není správná cesta.
Mám takový pocit, že multikulturalita a její prosazování se stejně jako "Evropská ústava" stala tématem, které prosazují různí lidé a různé strany, které s tímto spojili svou budoucnost nebo kariéru. A my ostatní, kteří nemáme chuť s nimi bojovat - nic z toho nemáme - zase utřeme "budu" vznikne něco co bude nejspíše špatné a my s tím nic neuděláme.

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home