17.3.05

Dalimil se vrací domů za 9 miliónů

Dočkali jsme se. Latinský fragment Dalimilovy kroniky půjde "zpět" do naší vlasti. Národní knihovně se jej podařilo vydražit za 300 000 Eur, spolu s poplatky aukčí síně činí cena 345 644 Eur (tedy asi 10,4 milionu Korun). Odhadní cena byla přitom 3,6 - 4,5 milionu Korun.

Jako velmi nevhodné považuji zveřejnění částky, za kterou byl náš stát ochoten tento rukopis zakoupit. Od obchodníků je velice šikovné, že cenu nechali vyšplhat těsně pod cenu, kterou česká republika za něj chtěla dát. Ano, děkujme našemu premiérovi, že už dopředu vytroubil, kolik že to peněz dal - asi abychom všichni viděli jak se stará o naše kulturní dědictví.

Odhlédněme od toho faktu, který se mi donesl, a sice že se tyto informace zveřejnit musely. Jestli je to pravda, a věřit se mi tomu nechce - tak i za jejich porušení (kdyby to po dražbě následně oznámil), by jsme mu jako daňoví poplatníci byli dozajisté vděčni. Ušetřil by tím hlavně naše peníze. - I když možná by to bylo jedno - vždyť on by je dozajista následně na něco jiného zbytečně promrhal. Takhle šly alespoň na "dobrou" věc.

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home