24.3.05

Slováci mají daňovou svobodu o měsíc dříve

Slováci mají datum, kdy přestanou vydělávat na stát a začínají pracovat jen pro sebe posunutý skoro o měsíc. Přesněji den daňové svobody mají 24.5. ale my ho máme až 18.6. Přitom ještě loni měli i Slováci tento den až 12.6.

Co dodat, utřeme si pot z čel a dál pracujme na vrtochy našich politiků, kteří nechtějí reformovat náš daňový systém.

Jak je vidět, tak reformy a rovná daň na Slovensku nějaký smysl mají. Lidé sice v uvozovkách z počátku "trpěli", protože co dodat, lidé zvyklí hýčkání sociálního státu si na zodpovědnost zvykají pouze pomalu. Ale při stavu našich financí asi není jiné cesty než nám ulehčit - a z počátku by to mohlo být třeba snížením daní, snížení vyplácení dávek - tak aby se vyplatilo pracovat.
Je to smutné, ale asi všichni jako úřednící, inženýři, doktoři pracovat nemůžeme. A příliv přistěhovalců to také nevyřeší - i oni míří výše, a to co jsou ochotni dělat dnes, zítra už dělat nebudou a jejich děti, které u nás s velkou pravděpodobností zůstanou, už rozhodně manuálně pracovat nebudou chtít. No a jsme opět, tam kde jsme byli i s naším původním obyvatelstvem. Tak má vůbec cenu někoho sem zvát? Není lepší se zamyslet nad rozdělením práce s rámci společnosti - a změnit to nějak? Problém to je nejspíš pro sociology, filosofy. Ale já jsem alespoň do "toho" trochu dloubnul.

0 Komentář:

Okomentovat

<< Home